Pengalaman pesakit asma

Apa Yang Ibu Bapa Ini Dah Buat Sehingga Anaknya Yang Asma Teruk Sejak Sekolah Rendah Tak Jadi Dimasukkan Ke Hospital.

Kak norah nak kongsi pengalaman sahabat yang mempunyai anak saudara berumur 7 tahun menderita asma, sejak sekolah rendah.

Ikuti ceritanya.

Cerita ni saya tak pernah bagitahu sesiapa tetapi dalam kegawatan ekonomi macam ni eloklah saya share.

Adik saya ibu kepada anak saudara saya yang asma tu, kuat berpegang teguh dengan perubatan hospital.

Kesian tengok bila berkunjung ke rumah adik saya ni, macam-macam ubat ada.

Rumah dia dah macam mini-hospital tau.

Tak sanggup saya lihat lama-lama anak saudara saya jadi macam tu, dah macam angkasawan, kena tekup dengan oksigen memanjang.

Nak jadikan cerita,

Rakan sekerja saya, orang panggil dia Mat Jimat.

Memang jimat selalu bawa bekal, air pun dia bawa jus dari rumah.

Saya hairan kenapa air pun dia nak jimat padahal air minum tak de lah mahal sangat kan.Dia selalu bawa dan minum jus tu time lunch.

Botol jus tu pun cantik.

Ingatkan mahal, dalam rm70 – rm90 tapi sebenarnya RM44 saja.
saya tanya tentang jus tu untuk apa?

Dia kata boleh kembalikan tenaga, sejukkan badan, hilangkan sakit tekak, batuk selsema.

Dan last asma, semput dan penat pun boleh!

Astaghfirullah, teringat tentang anak saudara ku.

Masa birthday dia, saya belikan Jus Asmak Gold tu sebagai hadiah.

Saya paksa dia minum masa tu jugak, dalam birthday partynya.

Alhamdulillah, akhirnya ada perubahan dengan anak saudaraku selepas konsisten minum jus tersebut.

Malam2 dah tak batuk2.
Dah jarang ke hospital.
Bila tengok dia dah tak macam dulu lagi.
Seronok, lincah macam budak2 lain.

Tak putus2 adik ku ucap terima kasih kepadaku.

“Waalaikumussalam. Pertama..saya rasa ia memang pelengkap untuk minyak…sebab penat bertambah baik. Kedua.. Kini saya rasa kehidupan tak sempurna tanpa kedua-dua produk tu. Lama dah asma..sejak sekolah rendah lagi” – Anuar, Kroh

5 Tips persediaan ke tempat percutian

Mulakan hari ini dengan ucapan syukur kepada yang maha kuasa, yang terus memberi peluang untuk kita menikmati keindahan ciptaanya dan terus berusaha untuk membuat sesuatu yang terbaik disisinya.
.
Minggu ni cuti sekolah, mesti uolls sibuk becuti membawa anak-anak ke tempat-tempat menarik di dalam / luar Negara. Namun uolss kena berhati-hati ye.Cuaca tak menentu sekarang. Sekejap panas kemudian sejuk dan kekadang hujan.
.
Sediakan ubat-ubatan sebelum membawa anak ke mana-mana. Tak le nanti kelam kabut mencari klinik. Selain itu di sini kak norah nak kongsikan lagi beberapa tips untuk uolss sediakan sebelum bercuti di luar kawasan.
.
1. Pastikan makanan dan kelengkapan anak-anak adalah mencukupi. Jika ada makanan yang sesuai yang boleh diperolehi di tempat bercuti, pastikan ada bajet yang mencukupi untuk membeli makananan tersebut. Selain itu, ibubapa harus mempersiapkan diri dan minda untuk melebihkan tenaga untuk menyiapkan kelengkapan anak-anak. Rancang semuanya dengan rapi.

2. Rancang percutian sebaiknya. Sedikan peta lokasi tempat-tempat menarik sekitar yang ditujui. Terutamanya tempat makan yang sedap dan dekat.

3. Mempunyai wang tunai yang mencukupi bagi tujuan berpelanjaaan di tempat yang dilawati.

4. Dapatkan maklumat melalui internet apakah ole-ole yang sesuai untuk dibeli mengikut bajet anda. Senaraikan nama-nama penerima ole-ole supaya belian dibuat dengan terancang dan tidak berlebihan.

5. Buat sebarang tempahan dengan lebih awal. Contohnya tempat untuk menginap, tiket masuk ke taman tema dan sebagainya. Lebih-lebih lagi semasa cuti sekolah atau cuti umum. Pada masa tersebut bilangan yang melancong meningkat berkali ganda. Jika tidak memuat tempahan lebih awal, khuatir tidak dapat masuk dan ini akan merugikan masa dan tenaga anda.