Category Archives: Artikel perkongsian

JANGAN BERIKAN UBAT BATUK SELSEMA UNTUK ANAK BAWAH UMUR 3 TAHUN

 

“Assalamualaikum Doktor. Saya ingin bertanya sedikit mengenai bayi saya yang berumur 10 bulan. Kenapa bayi berumur lingkungan ini tidak diberikan ubat selsema? Saya sangat fobia sebab anak ke empat saya dulu batuk selesema, doktor sebuah klinik swasta kata tidak boleh bagi pada bayi. Hanya ubat sembur kat hidung..tapi masih selesema..Akhirnya anak saya warded sebab kahak pada paru-paru. Kenapa ye doktor? Kalau bagi pada dos seumur bayi boleh tak? Terima kasih.”

Bergantung kepada pemeriksaan doktor.

Terdapat garis panduan yang tidak membenarkan kanak-kanak di bawah umur 3 tahun diberikan ubat anthistamin (ubat batuk dan selesema). Ini kerana ada kes di mana kanak-kanak yang mendapat ubat-ubat ini mengalami kesan sampingan yang teruk seperti tidak sedarkan diri dan kehilangan nyawa.

Ia boleh berlaku pada kanak-kanak yang sensitive terhadap ubat antihisamin atau kanak-kanak yang diberikan ubat berlebihan dos.

Namun ada juga doctor yang memberikan ubat tersebut, setelah pemeriksaaan dan percaya ubat antihistamin ini memberikan manfaat pada kanak-kanak itu.Namun ini memerlukan kemahiran dan pengalaman doktor.

Credit to Dr Zubaidi Ahmad

Dipersilakan untuk LIKE, KOMEN dan SHARE untuk manfaat semua.

#farrahcare
#ubatselsema
#minyakherbaasmak

 ubat

Resah Setiap Kali Anak Diserang Asma?

Sesekali terjaga melihat keadaan anak di bilik. Risau dan letih. Dah beberapa jam anak kena serangan asma yang teruk. Pergi kecemasan pakai nebuliser. Bukan merungut tapi sampai bila anak kita perlu menahan penatnya asma, sesak nafas

Ibu mana yang tak risau kan bila lihat anak terseksa sebegitu.
Sedangkan anak digigit semut api pun kita dah cakna, inikan pula bila anak semput.

Buat para ibu, tak usah berputus asa. Berlapang dada lah.
Di sini suka untuk saya kongsikan 5 tips berguna menguruskan anak yang menghidap asma.

1. Bawa anak berenang tiap-tiap minggu

Berenang membantu melatih paru-paru anak kita. Paru-paru akan lebih kuat dan mengurangkan asma beransur-ansur.

2. Rebus bawang merah kecil
Rebus sehingga lembut beberapa biji bawang merah kecil. Kisar sehingga hancur. Tapis airnya dan amalkan minum seminggu sekali.

3. Menggunakan madu dan getah betik
Ambil satu sudu besar madu dan 4-5 titik getah betik. Campurkan madu dan getah betik. Berikan anak kita minum sambil baca selawat.

4. Amalkan sirih
Ambil tujuh helai sirih bertemu urat, tujuh helai daun lalang muda dan seulas lengkuas sebesar ibu jari kaki. Rebus dengan 1 liter air hingga mendidih sepenuhnya.

Campurkan setengah gelas air rebusan dengan sesudu besar madu dan sesudu kecil air limau nipis. Amalkan setiap malam sebelum tidur.

5. Menggunakan Minyak Herba Asmak
Sapu je minyak ini ke bahagian dada, leher dan belakang badan. Ramai ibu yang kata cara ini paling mudah dan berkesan.

Tak mampu nak buat semua pun tak apa. Sekurang-kurangnya, cubalah 2 atau 3 cara daripada tips ini.

Kurang asma anak maka kuranglah kerisauan kita. Jom ibu cuba tips di atas untuk permata hati. Mana tahu dengan izinNya, asma anak itu sembuh dengan ikhtiar ini.

#minyakherbaasmak
#Farrahcare

blog

Amalan menghilangkan batuk

Apabila saluran pernafasan tersekat, secara refleksnya kita akan BATUK. Sangat tidak selesa kan? Terutamanya bagi bayi dan kanak-kanak.
.
Lagi memeningkan apabila mereka mengalami batuk berkahak.
Mulalah mereka tidak boleh tidur lena di waktu malam. .
Kita sebagai ibu bapa pun apa lagi kan. Risau lihat anak macam tu, terus diberikannya ubat.
Ubat yang dibeli dari farmasi-farmasi berdekatan.
Walhal tidak arif mengenai kandungan bahan kimianya.
.
Kami ada cadangan alternatif lain bagi ubat-ubatan ini.
Apa kata kita guna cara tradisional? InsyaAllah lebih selamat dan semula jadi.
.
.
Bagaimana? .
Antara cara yang boleh diamalkan ialah:-
.
1. Beri anak minum air perahan daun peria. Euwww… Pahit?
Jangan euww dulu. Kepahitan air perahan inilah yang sangat mujarab untuk hilangkan kahak anak tu. Buatlah berulang kali jika perlu. InshaAllah, anak anda akan mengalami perubahan ketara.
.
2. Ambil bawang besar 2 biji. Buangkan kulitnya dan tumbuk sehingga hancur. Kemudian tapiskan dan ambil airnya. Ambil 3 sudu besar air tapisan itu dan beri kepada anak anda. Teruskan selama 2 hari berturut-turut.
.
3. Sapukan Minyak Herba Asmak.Cara ini paling mudah dan cepat untuk dilakukan. Terutamanya pada waktu tengah malam. Hanya perlu sapu minyak ini di bahagian dada, leher dan belakang badan anak anda. Rupa-rupanya, ramai sungguh ibu di luar sana yang berpuas hati dengan keberkesanan minyak ini.
.
.
Nak lagi tips?
Rasanya 3 tips ini dah cukup kot buat masa sekarang.
Buat dulu 3 tips itu. Lihat bagaimana kesannya.
.
Ingat, anak anda sihat, anda pun senang hati. Anak anda pasti tidur lena tanpa gangguan. Kerana tiada lagi batuk di malam hari.
.
p/s: Jika ada sebarang soalan, boleh terus tanya di ruangan komen ya.

gambar1

Kenapa pilih Minyak Herba Asmak????

Kenapa #minyakherbaasmak ni best sangat???
Sekali sapuan dah rasa keberkesanannya???
Sesuaikah digunakan untuk semua golongan???
Eh betullah uolls😊😊
.
Sebabnya 💖💖💖💖
*Kandungan minyaknya terdiri dari herba2 terpilih
*menggunakan teknologi nano yang menjadikan kadar resapan di kulit lebih cepat & keberkesanannya lebih cepat
* minyak yang berangin tapi tidak panas
*kandungan minyak tidak ‘overdose’
*dijamin suci dan selamat digunakan
Rasanya cukup setakat ini dahulu..

Next time
Sy akn share lebih bnyk info & testimoni pengguna.
Tak sabar tuk mendapatkannya..
Wassap ➡0168313664
Wassap➡0168313664
Tengss..

14523079_10207385246091960_7774415723858274378_n

Pengalaman merawat anak terkena chicken pox

Sebulan yang lepas norah balik kampung husband di kelate. Bercuti lebih kurang 2 minggu. Masa cuti tu ada seorang anak saudara terkena jangkitan chiken pox.

Sebagai ibu, memang agak stresssss sebab penyakit ni senang berjangkit uols lebih2 lagi dengan baby kan kan . So, setiap masa memang berjaga2 dari bersentuhan / berdekatan dengan anak saudara tu.. Cian betul.

Sekembalinya ke kota kinabalu , norah hantar anak ke taska. Rupanya di taska pun ada baby yang dijangkiti chiken pox. Aduss, bertambah stressss lagi.

Hari ni, Norah bawa baby hannah pegi klinik. Hari ini dah hari ke-2 baby hannah dijangkiti chiken pox. Doktor berikan ubat minum 2 jenis & sejenis ubat sapu.

Apa yang norah nak share kat sini. Ubat sapu yang diberikan agak sedikit. Cuma 2g kot. Terpaksa berjimat uolss. Sapuan d tempat2 kritikal saja.Jadik norah pun tambahkan lagi sapuan #Bedakasma’ kat badan baby. Boleh sapu kat badan, muka, tangan & kakinya.

Alhamdulillah, bedak ini banyak membantu bintik2 merah di badan baby mengering dengan cepat. Baby pun rasa selesa & kurang merenggek.

Semoga baby hannah segera sembuh yea. Ameen.

#rawatanchikenpox

14440924_10207400051422084_800999473919030838_n