Apakah manfaat tanah liat kepada kesihatan kita?

Menurut kajian, didapati tanah liat mengandung lebih kurang 67 mineral, termasuk kalsium, zat besi, magnesium, potasium, mangan, silica dan elemen-elemen trace lain. Mineral-mineral ini sangat diperlukan dalam diet (diet : pola makan) kita untuk tetap sihat. Lebih – lebih lagi zaman sekarang, di mana makanan yang kita makan tidak terjamin baik untuk kesihatan kita. Ini disebabkan kebanyakan makanan terproses yang dicipta mengandungi bahan kimia dan racun merbahaya.

Melihat sejarah, umur manusia sekarang akan semakin pendek. Bukan hanya semakin pendek, tapi juga seringkali sakit. Kita tidak boleh hanya mengandaikan makanan saja untuk tetap sihat, karana dimana-mana, kita susah untuk terlepas dari bahan-bahan beracun. Contohnya, sayur dan buah yang kita makan, telah tercemar dengan pestiside. Bahkan setiap tahun, jumlah pestiside yang dipakai makin lama makin meningkat, jadi kandungan pestiside dalam makanan kita makin lama makin tinggi.

ekzema
Sayuran mengandungi pestiside merbahaya

Selain itu air yang ada sekarang telah dicemari dengan bahan-bahan kimia (sabun, syampu, pembersih keramik, dll), ubat-ubatan, dan pestiside. Biasanya, orang-orang memakai air yang telah tercemar untuk memasak. Walaupun kita memasak makanan dengan baik, itu hanya bermanfaat untuk membunuh kuman atau bakteri sahaja. Namun kandungan pestisida dan bahan-bahan kimia itu sendiri tidak akan hilang atau hancur dengan kepanasan. Selain itu, kandungan nutrisi dalam makanan juga akan hilang 30-80% ketika dimasak.

Selain itu banyak produk makanan yang kita makan tidak dihasilkan secara semulajadi, Ini menjadikan tubuh kita terpaksa mengeluarkan enzim-enzim, vitamin, garam mineral dan lain-lain dalam jumlah lebih banyak untuk melindungi dan menjaga kita untuk kekal sihat. Oleh itu, semakin banyak kita makan makanan yang tidak sihat, maka kita akan makin hilang nutrisi.

Oleh kerana tanah liat mengandung 67 mineral yang penting untuk kita, maka tanah liat boleh  digunakan sebagai suplemen dalam diet seharian kita. Mineral-mineral tersebut akan membantu proses pencernaan kita dan membantu hormon-hormon, vitamin dan enzim untuk berfungsi dengan baik. Ketika kita gunakannya, tanah liat akan membersihkan saluran pencernaan kita dari logam-logam berbahaya, bakteria merugikan, racun dan bahan-bahan kimia.

Apa yang tidak sihat kerana makanan dan minuman kita sehari-hari itu, akan diserap dan dibersihkan oleh tanah liat. Dan hebatnya, tanah liat juga akan membantu membersihkan organ dalaman kita, seperti misalnya ginjal, hati, dan lain-lain. Oleh kerana manfaat terapinya, ramai memakai tanah liat kerana menikmati hasilnya yang luar biasa, jauh dibandingkan dengan ubat-ubatan konvensional.

Tanah liat adalah kandungan utama yang digunakan dalam bedak asmak. Khasiatnya tidak dapat dipertikaikan lagi. Oleh itu, berminat untuk mendapatkannya?

Hubungi:

Norah. pengedar sah mhamsb.SD03001

016 831 3664

016 831 3664

016 831 3664

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *