MACAM MANA NAK ELAK PERSAINGAN ANTARA ADIK BERADIK NI ?

Sebelum ni saya ada share mengenai persaingan antara adik beradik. Harini saya nak sambung sikit lagi mngenai tips bagaimana nak elak persaingan antara adik beradik ni.

Ada beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk mempersiapkan anak anda sebelum meyambut kehadiran ahli keluarga yang baru.

 Beritahu anak kecil anda tentang kelahiran yang bakal berlaku. Jelaskan pada anak anda dengan nada yang lembut dan bahasa yang mudah.
 Terangkan kepadanya apa yang akan berlaku di rumah apabila bayi tiba. Jangan sesekali buat anak anda merasa berat sebelah
 Biar anak anda terlibat dalam persediaan menyambut bayi anda. Tanya anak anda baju apa,warna apa, bentuk apa yang sesuai dgn adiknya nanti. Baru mereka rasa tak tersisih
 Beritahu dia apa yang akan berlaku apabila anda pergi ke hospital untuk bersalin. Jangan sesekali buat anak anda terpinga-pinga. Kena pastikan dia tidak sunyi.

Jika anda ada cara yang lebih selesa dan mudah boleh gunakan yang penting jangan sesekali anda bekasar dengan anak anda dan jgn buat mereka tersisih. Tak mudah jadi “Pengadil” untuk anak-anak.

Semoga Bermanfaat 😊

#InfoByMhamsb #MinyakHerbaAsmak

elak-persaingan-adik-beradik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *