MALAPETAKA KEPADA PESAKIT ASMA AKIBAT ASAP ROKOK

Apa yang berlaku kepada salur pernafasan sebaik sahaja terkena asap rokok?
.
Peringkat Pertama
.
Di saat sel-sel di sekeliling salur pernafasan terkena asap rokok, lapisan permukaan salur tersebut akan mula membengkak. Tapi anda tak akan perasan. Tak kisah sama ada anda perokok ataupun ‘second-hand smoker’. Kesannya tetap sama.
.
Kalau diameter salur tu masa normal 5cm, bila dah membengkak akan jadi makin sempit. Mungkin tinggal 2cm je.
.
Peringkat Kedua
.
Pernah dengar perkataan ‘mucus’? Di peringkat kedua inilah mucus tu akan terbentuk di permukaan salur pernafasan. Mukus tu melekit dan mengambil masa yang lama nak hilang. Alah, ibarat paip di sinki yang dipenuhi sisa makanan lama, macam tu lah.
.
Peringkat Ketiga
.
Haa..masa ni dah agak terlambat. Mukus yg terbentuk tadi dan ditambah pula dengan salur yang membengkak tu, akan menyebabkan salur pernafasan tersumbat. Sebab tu orang yg ada asma boleh tercungap-cungap macam ikan yang naik di daratan. Sentiasa tak cukup nafas.

Laluan udara ke peparu dah tersekat. Macam mana udara nak sampai?
.
.
Dan yang sangat tak menyeronokkan tu, effect asap rokok tu boleh ‘membatalkan’ kesan ubat yang kita ambil. Maksudnya, SIA-SIA makan ubat tapi orang kat sekeliling kita menghisap rokok. Kita yang jadi mangsa.
.
Kesimpulannya, tiada yang baik datang dari rokok. Kenapa orang masih merokok ye?
.
.
#info by MHAMSB
#farrahcare

content9

FREE EBOOK TIPS KESIHATAN ANAK ANDA

Awas jika anak ANDA masih batuk dan selsema berulang kali atau berpanjangan lebih 10 hari. Dah puas berubat cara hospital/klinik dan makan ubat? Keadaan macam tu je. JANGAN RISAU , kali ini kami nak share TIP-TIP mudah cara merawatnya.

.
Cam ner caranya tu?
.
Ada lebih 10 tips kami dah kompailkan dalam satu EBOOK. Sepatutnya kos untuk EBOOK ni kena caj RM40 tapi kami masih decide nak bagi FREE untuk 200 orang yang pertama dahulu.
.
Dapatkan akses ke EBOOK ni sekarang jugak
Klik link ni
http://www.farracare.com/ebook-percuma/
http://www.farracare.com/ebook-percuma/
http://www.farracare.com/ebook-percuma/
.
Cepat2 sebelum link ni ditutup! Dah dapat komen ‘DAPAT’ tau!

ebookcover

CARA KENALPASTI EKZEMA

Siapa setuju kalau saya katakan yang ekzema tu sebagai salah satu musuh ketat golongan ibu?
.
Walaupun yang terkena tu anak kita, tapi kita yang si ibu ni pun mesti terasa rimas juga kan..tak sampai hati tengok anak tergaru-garu..
.
Kalau nak tahu, ekzema ni sebenarnya agak berbeza dengan penyakit kulit lain. Ada cara nak kenalpasti ekzema tu. Kat bawah ni saya tuliskan beberapa tanda-tanda ekzema.
.
Radang pada sesetengah bahagian kulit
Bengkak, gatal, serta ruam merah. Tapi kadang-kadang nampak macam kesan melecur
Ada juga yang lebih teruk, kulit yang seperti melecur tu boleh jadi berair. Rasanya macam terbakar. Dan biasanya gatal akan datang sekali
Tempat yang selalu kena ialah bahagian muka, leher, sendi tangan serta siku.
Bila dah kering, kulit tersebut akan berkerak

#info by MHAMSB

Tanda-tanda awal Resdung

Tidak banyak orang yang sedar mengalami resdung pada awalnya sebab memang tandanya pun hanya berupa masalah kecil. Inilah beberapa tanda-tanda resdung yang perlu anda tahu:

📌Di awal, akan muncul mukosa atau lendir berwarna kuning atau hijau daripada hidung.
Wajah akan terasa berat dan sakit di sekitar dahi, mata, dan dagu, terutama apabila ditekan.
Bersin-bersin, pilek, dan selsema. Merupakan jangkitan saluran pernafasan atas.
📌Demam dengan suhu 38 ° Celsius atau lebih.
📌Sakit gigi.
📌Sakit kepala.
📌Berkurangnya kemampuan dalam mencium sesuatu.
📌Hidung bernafas dan tersumbat.
📌Nafas bau.
📌Mata gatal.
📌Tidur mendengkur.
📌Rambut ada kelemumur.
📌Timbul jerawat.
📌Bertindakbalas pada makanan terperap dan suhu sejuk.

Jom rawat resdung anda dengan Asmak Herbs dan Minyak Herba Asmak. Cuba lah! Mana tahu berkesan😊😊
Boleh tinggalkan komen di ruangan di bawah.

78ffe-try

7 Perkara Ini Yang Akan Membuatkan Asma Anda Makin Teruk

Sejarah Asma Dalam Keluarga (Family History)
Jika salah seorang dari suami/isteri ada penyakit asma, peluang untuk anak menghidap asma adalah agak cerah.

Jantina dan Umur
Asma adalah lebih ketara pada peringkat umur kanak-kanak. Jika dibandingkan antara lelaki dan perempuan, anak lelaki lebih mudah terkena asma

Allergy
Jika anak anda ada alergi terhadap perkara yang menyebabkan serangan asma, maka risiko serangan asma akan meningkat.

Merokok
Tanpa perlu diterangkan lagi, tiada kebaikan yang boleh didapati dari amalan merokok. Anda sakit, anak menderita.

Pencemaran Udara
Mereka yang tinggal di bandar lebih mudah terkena serangan asma disebabkan udara yang tercemar.

Obesiti
Pakar menjelaskan, obesiti akan menyebabkan badan lebih mudah terkena keradangan dan seterusnya menyebabkan serangan asma.

Jangkitan Virus Di Peparu
Jangkitan di peparu seperti pneumonia sememangnya akan menyebabkan asma semakin kronik. Amalkan cara hidup yang bersih.
.
.
#info by MHAMSB
#MinyakHerbaAsmak
#farrahcare

14996426_10154959296209206_1138215948_n

 

JANGAN BERIKAN UBAT BATUK SELSEMA UNTUK ANAK BAWAH UMUR 3 TAHUN

 

“Assalamualaikum Doktor. Saya ingin bertanya sedikit mengenai bayi saya yang berumur 10 bulan. Kenapa bayi berumur lingkungan ini tidak diberikan ubat selsema? Saya sangat fobia sebab anak ke empat saya dulu batuk selesema, doktor sebuah klinik swasta kata tidak boleh bagi pada bayi. Hanya ubat sembur kat hidung..tapi masih selesema..Akhirnya anak saya warded sebab kahak pada paru-paru. Kenapa ye doktor? Kalau bagi pada dos seumur bayi boleh tak? Terima kasih.”

Bergantung kepada pemeriksaan doktor.

Terdapat garis panduan yang tidak membenarkan kanak-kanak di bawah umur 3 tahun diberikan ubat anthistamin (ubat batuk dan selesema). Ini kerana ada kes di mana kanak-kanak yang mendapat ubat-ubat ini mengalami kesan sampingan yang teruk seperti tidak sedarkan diri dan kehilangan nyawa.

Ia boleh berlaku pada kanak-kanak yang sensitive terhadap ubat antihisamin atau kanak-kanak yang diberikan ubat berlebihan dos.

Namun ada juga doctor yang memberikan ubat tersebut, setelah pemeriksaaan dan percaya ubat antihistamin ini memberikan manfaat pada kanak-kanak itu.Namun ini memerlukan kemahiran dan pengalaman doktor.

Credit to Dr Zubaidi Ahmad

Dipersilakan untuk LIKE, KOMEN dan SHARE untuk manfaat semua.

#farrahcare
#ubatselsema
#minyakherbaasmak

 ubat

KESILAPAN PALING BIASA SEMASA MENGGUNAKAN INHALER

Anak akak guna inhaler? Doktor pernah ajar cara-cara guna inhaler dengan betul tak?
.
Hah, ini yang ramai orang terlepas pandang ni. Inhaler memang perlu untuk waktu kecemasan, tapi kalau guna dengan cara yang tak betul, dah tak berapa menjadi nanti.
.
Di bawah ni Norah dah tuliskan cara-cara dan step yang betul semasa menggunakan inhaler. Baca baik-baik dan share ya 😉
.
Goncang inhaler tu beberapa kali
Buka penutup dan pegang inhaler dengan terbalik
Dongak sedikit dan HEMBUS NAFAS (yang ni ramai tak buat)
Masukkan bukaan sprayer inhaler tu ke dalam mulut dan kemam dengan rapat.
Tekan spray, lepas, dan kemudian sedut nafas dalam-dalam melalui mulut dengan cepat.
Cuba tahan nafas dalam kiraan 10 saat.
Jika masih berterusan, ulang kembali dari langkah pertama

.
.
#info by MHAMSB 

#Farrahcare

#rawatanasma

#minyakherbaasmak

 

14192549_1231123016909377_3058266889051481841_n

Resah Setiap Kali Anak Diserang Asma?

Sesekali terjaga melihat keadaan anak di bilik. Risau dan letih. Dah beberapa jam anak kena serangan asma yang teruk. Pergi kecemasan pakai nebuliser. Bukan merungut tapi sampai bila anak kita perlu menahan penatnya asma, sesak nafas

Ibu mana yang tak risau kan bila lihat anak terseksa sebegitu.
Sedangkan anak digigit semut api pun kita dah cakna, inikan pula bila anak semput.

Buat para ibu, tak usah berputus asa. Berlapang dada lah.
Di sini suka untuk saya kongsikan 5 tips berguna menguruskan anak yang menghidap asma.

1. Bawa anak berenang tiap-tiap minggu

Berenang membantu melatih paru-paru anak kita. Paru-paru akan lebih kuat dan mengurangkan asma beransur-ansur.

2. Rebus bawang merah kecil
Rebus sehingga lembut beberapa biji bawang merah kecil. Kisar sehingga hancur. Tapis airnya dan amalkan minum seminggu sekali.

3. Menggunakan madu dan getah betik
Ambil satu sudu besar madu dan 4-5 titik getah betik. Campurkan madu dan getah betik. Berikan anak kita minum sambil baca selawat.

4. Amalkan sirih
Ambil tujuh helai sirih bertemu urat, tujuh helai daun lalang muda dan seulas lengkuas sebesar ibu jari kaki. Rebus dengan 1 liter air hingga mendidih sepenuhnya.

Campurkan setengah gelas air rebusan dengan sesudu besar madu dan sesudu kecil air limau nipis. Amalkan setiap malam sebelum tidur.

5. Menggunakan Minyak Herba Asmak
Sapu je minyak ini ke bahagian dada, leher dan belakang badan. Ramai ibu yang kata cara ini paling mudah dan berkesan.

Tak mampu nak buat semua pun tak apa. Sekurang-kurangnya, cubalah 2 atau 3 cara daripada tips ini.

Kurang asma anak maka kuranglah kerisauan kita. Jom ibu cuba tips di atas untuk permata hati. Mana tahu dengan izinNya, asma anak itu sembuh dengan ikhtiar ini.

#minyakherbaasmak
#Farrahcare

blog

Amalan menghilangkan batuk

Apabila saluran pernafasan tersekat, secara refleksnya kita akan BATUK. Sangat tidak selesa kan? Terutamanya bagi bayi dan kanak-kanak.
.
Lagi memeningkan apabila mereka mengalami batuk berkahak.
Mulalah mereka tidak boleh tidur lena di waktu malam. .
Kita sebagai ibu bapa pun apa lagi kan. Risau lihat anak macam tu, terus diberikannya ubat.
Ubat yang dibeli dari farmasi-farmasi berdekatan.
Walhal tidak arif mengenai kandungan bahan kimianya.
.
Kami ada cadangan alternatif lain bagi ubat-ubatan ini.
Apa kata kita guna cara tradisional? InsyaAllah lebih selamat dan semula jadi.
.
.
Bagaimana? .
Antara cara yang boleh diamalkan ialah:-
.
1. Beri anak minum air perahan daun peria. Euwww… Pahit?
Jangan euww dulu. Kepahitan air perahan inilah yang sangat mujarab untuk hilangkan kahak anak tu. Buatlah berulang kali jika perlu. InshaAllah, anak anda akan mengalami perubahan ketara.
.
2. Ambil bawang besar 2 biji. Buangkan kulitnya dan tumbuk sehingga hancur. Kemudian tapiskan dan ambil airnya. Ambil 3 sudu besar air tapisan itu dan beri kepada anak anda. Teruskan selama 2 hari berturut-turut.
.
3. Sapukan Minyak Herba Asmak.Cara ini paling mudah dan cepat untuk dilakukan. Terutamanya pada waktu tengah malam. Hanya perlu sapu minyak ini di bahagian dada, leher dan belakang badan anak anda. Rupa-rupanya, ramai sungguh ibu di luar sana yang berpuas hati dengan keberkesanan minyak ini.
.
.
Nak lagi tips?
Rasanya 3 tips ini dah cukup kot buat masa sekarang.
Buat dulu 3 tips itu. Lihat bagaimana kesannya.
.
Ingat, anak anda sihat, anda pun senang hati. Anak anda pasti tidur lena tanpa gangguan. Kerana tiada lagi batuk di malam hari.
.
p/s: Jika ada sebarang soalan, boleh terus tanya di ruangan komen ya.

gambar1

Pusat Rawatan Keluarga Online