Pengalaman pesakit asma

Apa Yang Ibu Bapa Ini Dah Buat Sehingga Anaknya Yang Asma Teruk Sejak Sekolah Rendah Tak Jadi Dimasukkan Ke Hospital.

Kak norah nak kongsi pengalaman sahabat yang mempunyai anak saudara berumur 7 tahun menderita asma, sejak sekolah rendah.

Ikuti ceritanya.

Cerita ni saya tak pernah bagitahu sesiapa tetapi dalam kegawatan ekonomi macam ni eloklah saya share.

Adik saya ibu kepada anak saudara saya yang asma tu, kuat berpegang teguh dengan perubatan hospital.

Kesian tengok bila berkunjung ke rumah adik saya ni, macam-macam ubat ada.

Rumah dia dah macam mini-hospital tau.

Tak sanggup saya lihat lama-lama anak saudara saya jadi macam tu, dah macam angkasawan, kena tekup dengan oksigen memanjang.

Nak jadikan cerita,

Rakan sekerja saya, orang panggil dia Mat Jimat.

Memang jimat selalu bawa bekal, air pun dia bawa jus dari rumah.

Saya hairan kenapa air pun dia nak jimat padahal air minum tak de lah mahal sangat kan.Dia selalu bawa dan minum jus tu time lunch.

Botol jus tu pun cantik.

Ingatkan mahal, dalam rm70 – rm90 tapi sebenarnya RM44 saja.
saya tanya tentang jus tu untuk apa?

Dia kata boleh kembalikan tenaga, sejukkan badan, hilangkan sakit tekak, batuk selsema.

Dan last asma, semput dan penat pun boleh!

Astaghfirullah, teringat tentang anak saudara ku.

Masa birthday dia, saya belikan Jus Asmak Gold tu sebagai hadiah.

Saya paksa dia minum masa tu jugak, dalam birthday partynya.

Alhamdulillah, akhirnya ada perubahan dengan anak saudaraku selepas konsisten minum jus tersebut.

Malam2 dah tak batuk2.
Dah jarang ke hospital.
Bila tengok dia dah tak macam dulu lagi.
Seronok, lincah macam budak2 lain.

Tak putus2 adik ku ucap terima kasih kepadaku.

“Waalaikumussalam. Pertama..saya rasa ia memang pelengkap untuk minyak…sebab penat bertambah baik. Kedua.. Kini saya rasa kehidupan tak sempurna tanpa kedua-dua produk tu. Lama dah asma..sejak sekolah rendah lagi” – Anuar, Kroh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *